Centar zbivanjaŠta je Freebiking?Gde smo bili, gde ćemo ići, opisi, slike...Statistika, profili, mapeSve što treba da znate pre nego što kreneteKo to tamo jaše?Naš izbor bajkerskih linkovaJavite nam utiske, saopštite želje, pitajte!

Za sve vas koji vozite bicikle, malo, ili malo više, sporije ili brže, bliže ili dalje, u zelenilu ili po asfaltu, neka ovo bude oaza u kojoj ćemo se družiti, saznavati, dogovarati, i uopšte, pomagati jedni drugima da do kraja uživamo u osećaju beskrajne slobode koju imamo kada ostavljamo za sobom prostor okrećući pedale.

Za sve one kojima nije jasno zašto baš na dva točka, snagom sopstvenih mišića i kapacitetom pluća... Pešice se sve vidi i oseti, ali se ne stigne daleko. Kolima se može brzo stići veoma daleko uz minimum napora, ali se ništa ne oseti. Bicikl je zapravo, prava mera za totalno doživljavanje prirode, za romantičarsko putovanje svetom uz doživljaj koji su ljudi svojevremeno imali putujući na konju. Doduše, uz malo ozbiljnije zahteve prema jahaču :)

Zašto baš Freebiking?

Ako je free climbing, danas popularan alpinistički koncept, i imao udela u igri reči pri krštavanju ovog projekta, suštinu treba tražiti u samom pojmu free. Sloboda kao odsustvo svakog strogog određenja, striktnog koncepta, sloboda da se improvizuje, da bicikl bude životni stil, bez frustracija i opsesivnih ciljeva. Kada se na neku aktivnost gleda kao na sport, neminovno se pojavljuju koncepti pobede i poraza, uspeha i neuspeha. Međutim, za nas je svako savlađivanje prostora pobeda, svaki prevezeni kilometar, bilo brzinom od 15 ili 35 km/h je čist užitak. Danas moći više nego juče, svakim danom voziti sve opuštenije, osećati se sve bolje, istraživati nove prostore. Živeti zdravo, u dogovoru s prirodom. Uživati u blagodetima gravitacije nizbrdo, pobeđivati samog sebe uzbrdo. Osetiti miris reke i videti izmaglicu posle kiše, onako kako to urbani čovek ne može.

Otkrivajmo nove staze i podelimo ta iskustva. Toliko je prirodnih lepota na prostoru na kome živimo. Kako izgleda vožnja na trasi između Rajca i Divčibara? Da li je neko otkrio neku živopisnu stazu kroz Deliblatsku Peščaru? Gde se može prenoćiti u vožnji niz Dunav, ka Đerdapu? Koji put od Grze do Resave je lakši, a koji je lepši? Na takva i mnoga druga pitanja vremenom ćemo naći odgovor.

Biciklizam na zapadu podignut je na nivo kulta. Postoje prenoćišta za bicikliste, obeležene staze koje vode kroz živopisne predele duge i po više stotina kilometara, turistički aranžmani za bicikliste, štampane brošure... O raspoloživosti opreme da i ne govorim. Kod nas još nema ničega. Ali učinimo da bude.

Gde nas možete naći?

Za sada Freebiking sekcija postoji kao grupa pri konferencijskom sistemu SezamPro-a (ako ste član Sezama i želite da učestvujete u razmeni poruka u grupi, javite mi na mail da vas priključim). Imamo i mailing listu, koju ćete pronaći na Egroups serveru. Održavamo bliske odnose sa planinarskim društvima Pobeda i Železničar, gde takođe povremeno najavljujemo svoje ture, kao i sa biciklističkim klubom Partizan.