freebikinglogo

KUČAJ
kako ga još niste prepedalirali
Lisine - Vinatovača - Krnja Jela - Straža - Dubašnica - Zlot - Malinik - Velika Brezovica - Valkaluci - Kločanica - Lisine
6 - 7. juni 2009. (novi termin)

 

Na grebenima Malinika

Ako u Srbiji postoji neko područje koje predstavlja večitu inspiraciju i neiscrpan izvor ideja za bajkere, to je sigurno područje Kučajskih planina, sa Beljanicom i Malinikom. Koliko god puta da ste tuda pedalirali, uvek možete da pronađete novi način da taj prostor obuhvatite na dva točka, koliko god da imate osećaj da je vožnja koju ste na tom prostoru izveli bila savršena, to savršenstvo je uvek moguće pomeriti još malo dalje. Iako je Kučajska sekcija najveća u Freebiking Atlasu, iako ćete u njoj naći dovoljno ideja da provedete čitavo letovanje na Kučaju, ova vikend vožnja je pokušaj da se ode još dalje, da se simfonija ovog prostora odsvira još grandioznije nego ikada pre, spajajući neke od najlepših prizora u dva dana vožnje i dovodeći nas korak bliže onom stanju ničim pomućene nirvane ka kome težimo dok pedaliramo kroz divljinu.

 

Trasa dvodnevne vožnje preko Kučaja

Preuzmite trekove i waypointe ture u .gpx formatu

Subota, 6. juni:

Okupljamo se na parkingu između hotela „Srbija“ i parka Šumice u Ustaničkoj ulici u 6 h, gde pakujemo bicikle i prtljag i do 6:30 h krećemo ka kotlini Lisine na zapadnim obroncima Kučajskih planina, pod Beljanicom. Na cilj stižemo do 8:30 h, gde raspakujemo bicikle i opremamo ih za dvodnevnu vožnju. Oko 9h krećemo kanjonom Resave do Vinatovače, odakle dalje penjemo kroz šumu ka Krnjoj Jeli, da bismo preko Vojala stigli do Straže, najmarkantnijeg vrha Kučajskih planina, na 1254 m visine. Odatle se spuštamo putem koji prolazi između Lisca (1111 m) i Kršijore (1187 m) i izbija na Dubašnicu odakle produžavamo putem ka Borskom jezeru, a zatim sa prevoja Umka skrećemo putem niz potok Valja Bledari ka Beljevini i Zlotu, gde noćimo u komfornim sobama u seoskim domaćinstvima.

Dužina ove vožnje je 61 km, ukupan uspon nešto manje od 1100 m.

Nedelja, 7. juni:

Ustajemo oko 7 h, doručkujemo i do 8:30 h krećemo natrag prema Lisinama, ali potpuno drugačijom trasom od one kojom smo stigli prethodnog dana. Od Zlota vozimo 6 km na jug prema Podgorcu i neposredno pre Podgorca skrećemo na makadam koji penje ka vrhovima Malinika, kojim izlazimo na spektakularan vidikovac na Malom Maliniku (1019 m). Ukoliko bude raspoloženja, napravićemo i 3 km dugi krug oko Velikog Malinika, pre nego što produžimo dalje prema Velikoj Brezovici, putem koji se pedalira premijerno - prateći dalje glavni greben Malinika ka jugozapadu, iza Dobromirovog Krša i preko livada oblasti zvane Pojenje. Prelazimo celom dužinom Velike Brezovice, da bismo odatle skrenuli ka Valkaluciju, gde ćemo obići nadaleko čuveni lovački dom. Odatle dalje penjemo na prevoj između Tilve Palčin i Javorišta na oko 1100 m visine, a zatim se, dolinom Kločanice, spuštamo sve do Lisina, gde se pakujemo u prevoz i vraćamo za Beograd.

Dužina ove vožnje je 64 km, dok je ukupan uspon ovoga dana oko 1300 m.

Neophodna oprema:

Tehnički ispravan planinski bicikl, priručni alat za osnovne intervencije, rezervna unutrašnja guma i pribor za krpljenje guma, pumpa, odgovarajuća biciklistička odeća, svetla za bicikl (i prednje i zadnje), sendviči i energetska hrana za ishranu tokom oba dana vožnje.

 

CENA:
2500
dinara
(uključuje prevoz minibusem sa prikolicom za bicikle od Beograda do Lisina i nazad, i komforan smeštaj u seoskim domaćinstvima u Zlotu)

Organizuje i vodi
Aleksandar Veljković
064 1159852

Ovaj izlet se organizuje u saradnji Freebikinga i PSD "Železničar", Beograd
(pogledajte temu u forumu Najave i prijavite se za ovu turu)

Na Malom Maliniku

ПСД Железничар Београд

© freebiking 2009

Freebiking Home