freebikinglogo
linklajsna
gornja

Trasa velikog fruškogorskog MTB maratona (78 km, 2550 m uspona, asfalt/makadam, KT10, TT10)

 

Preuzeti trek (.zip)

Visinski profil trase Fruškogorskog MTB maratona

 

Trasa Fruškogorskog MTB maratona

Odvozati ovaj krug od 78 km po Fruškoj Gori predstavlja ne samo najveći ispit tehnike i terenske izdržljivosti na području Fruške Gore, već i jedan od najvećih MTB izazova u Srbiji uopšte. U zvaničnoj maratonskoj trci koja se svake godine krajem aprila ili početkom maja održava na pomenutoj trasi okupljaju se svi koji nešto znače u MTB sportu u Srbiji, a za obične rekreativce već i samo stizanje na cilj zacrtanom trasom može se smatrati za uspeh, bez obzira na postignuto vreme. Zato mislim da je ovo odlična trening trasa za sve one koji imaju ambicija da poprave sopstvenu kako kondiciju, tako i tehniku vožnje.

Ukoliko imate ambicija da uzmete učešća na Fruškogorskom maratonu, toplo bih vam preporučio da ovu trasu (ili barem neki njen deo) provezete sami, opušteno, rekreativno barem jedanput pre toga, čisto da bi vam bilo jasno sa kakvim izazovima ćete se suočiti. Shvatite li to tek kada niz strmoglave i tehnički veoma rizične vododerine pored vas u punoj brzini budu zujali takmičari, biće to ne samo frustrirajuće, već i opasno po život.

Panorama Fruškogorskih šuma sa Zmajevca; vidi se i Vrdnička kulaU gustim šumama Fruškogorskim

Ovim upozorenjima ne pokušavam da vas uplašim i odvratim od savladavanja ove na našim prostorima unikatne i veoma teške MTB trase, naprotiv. Cilj je da vas upoznam sa izazovima i poteškoćama (ali i lepotom) koje ona donosi. Pored velikog maratona, postoje i mali i srednji maraton, čije trase se logično mogu naslutiti ako pogledate kartu sa trasom velikog maratona. Na čitavoj dužini od 78 km dinamično se smenjuju uske i strme šumske staze i asfaltni segmenti, pružajući vam priliku i za brzinu i za demonstraciju tehničkog umeća. Neki od uspona će biti prestrmi za pedaliranje svima sem takmičarima u vrhunskoj formi, tako da se treba spremiti i za dosta guranja. Kao što iz generalija trase možete videti, ukupni uspon na njoj je preko 2500 m, što znači da ona po kondicionoj zahtevnosti prevazilazi najozbiljnije vožnje po visokim planinama Srbije ili Crne Gore; jednom kada uspete da je izvezete celu u kontinuitetu, biće to znak da ste spremni na svaki izazov i napor.

Asfalt grebenom Fruške Gore ide kroz duboku senkuŠumarska kuća iza Letenke

Trasa maratona počinje i završava se na Popovici, ispred planinarskog doma Železničar. Usput ćete, sem nepreglednih šuma, videti mnoga izletišta, manastire, banju Vrdnik, planinarske domove, potoke, jezera, rečice, tako da ćete moći da uživate u raznovrsnom ambijentu, koji deluje kao da se ne nalazi nadomak urbane sredine kakav je Novi Sad. Šta da kažem za kraj, sem da vam poželim sreću i užitak u ispitivanju granica sopstvenih fizičkih moći.

Oni manje ambiciozni ideje o tome šta vredi izvozati po Fruškoj Gori mogu potražiti u ostatku spiska Fruškogorskih trekova...

Nadomak TestereJedan od mnogobrojnih Fruškogorskih single trail-ova

donja
Freebiking Home