freebikinglogo
linklajsna
gornja

Od Lisina duž Resave, Beljaničkom rekom do Busovate, uspon na Beljanicu, povratak preko Raškove Livade
(49 km, 1250 m uspona, makadam, KT 7, TT 9)

Preuzeti trek (.zip)

Visinski profil


Mapa vožnje

Lisine su logično polazište za mnoge vrlo atraktivne vožnje, kako na području Kučaja, tako i na području Beljanice, jer je kanjon reke Resave zapravo svojevrsna prirodna granica između razuđenog Kučaja i kompaktnije, krečnjačke Beljanice. Ovaj kanjon je sam po sebi vrlo lepa ruta za prolazak biciklom, jer je kroz njega trasiran makadamski put vrhunskog kvaliteta, čiji je nagib izuzetno blag tako da gotovo i nemate utisak da se penjete sve dok nekih 12 km dalje, stigavši do proširenja gde se Zlotska reka i Vinatovača spajaju tvoreći Resavu, ne shvatite da se već nalazite iznad 600 m nadmorske visine. Litice visoke i do 500 m koje uokviruju Sklop, prvi deo kanjona Resave predstavljaju impozantan prizor i posmatrač vrlo lako pomišlja na činjenicu da bi taj kanjon bio jedno posve monumentalno mesto vrlo slično Lazarevom kanjonu da nije proširen kako bi kroz njega bio provučen put.

Kanjon ResavePogled na Beljanicu sa istočne strane

Ova vožnja je puna kontrasta. Prvih 14 km vozite po odličnom putu i blagom nagibu, kroz kanjon, terenom koji je u kondicionom smislu potpuno nezahtevan. Kako trasa lagano zavija ka severozapadu, dolinom Beljaničke reke, ulazite u gustu šumu, nagib postaje sve jači, a podloga, barem u završnom delu pred prevoj, nešto lošija - nasut put prelazi u zemljani, uz mogućnost da mestimično bude blatnjav. Po izbijanju na greben Kurmatura koji spaja Beljanicu sa Kučajem izlazite na livadu sa koje puca sjajan pogled kako na Beljaničku Kapu, tako i na Stražu sa suprotne strane. Odatle sledi kratak, ali intenzivan spust u dolinu reke Busovate, gde ponovo izbijate na makadamski put vrhunskog kvaliteta, kojim nastavljate uspon ka Beljanici.

Do prevoja Busovata trasa vas vodi kroz staru bukovu šumu, po nagibu koji je prilično jak, ali u granicama onoga što prosečan rekreativac može da izveze uz ozbiljniji napor, bez silaženja sa bicikla. Prevoj Busovata nalazi se na preko 1000 m nadmorske visine, na početku istoimene kraške doline na visoravni Beljanice kojom teku dve reke ponornice, vrlo živopisno izvajanih korita. Ovo je vrlo inspirativan teren za kraću pauzu, pa čak i duži boravak. S obzirom da je iz smera Žagubice, zahvaljujući dobrom kvalitetu makadama, lako dostupna i običnim kolima, Busovata predstavlja idealnu bazu gde se može podići šator za višednevni boravak, kako biste opušteno uživali u nestvarnom ambijentu Beljaničke visoravni. Busovatu možete iskoristiti i za dopunu zaliha vode, bilo iz samih reka ponornica, ili iz kladenca koji se nalazi u koritu istočnije reke.

BusovataZavršni prilaz vrhu Beljanice

Nastavljate nešto blažim usponom ka najvišem vrhu Beljanice, visokom 1339 m. Ovaj put prolazi kroz bukovu šumu, a podloga je dosta neravna i kamenita, što donekle otežava kretanje i stvara utisak da je nagib zapravo teži nego što zaista jeste. Tri kilometra kasnije nailazite na raskrsnicu, gde desni put ide ka drugoj kraškoj dolini na Beljanici, zvanoj Rečke, da bi se u nastavku spustio na asfalt u selu Sladaja, na zapadnom obodu Beljanice. Ovaj put ujedno predstavlja i alternativnu mogućnost za silazak sa planine, za slučaj da vam se pomalo ekstreman spust preko Raškove livade koji sam vam u ovom treku pripremio baš ne dopada. Vi, naravno, krećete levim putem, po gotovo ravnom terenu i po podlozi koja se postepeno pretvara u travnati tepih nalik na uredno održavane engleske travnjake, kojim stižete do samog vrha Beljanice. Sa vrha Beljanice, sem na travnati zaravnjeni pojas samog grebena, puca pogled i ka kanjonu Resave, kao i prema ogromnom Kučajskom prostranstvu, gde se šumoviti grebeni nižu jedan za drugim, kao da nemaju kraja.

Na vrhu BeljanicePogled sa grebena Beljanice ka Straži

Povratak kreće lepom šumskom stazicom preko visoravni, sa koje u nekom trenutku, oko 2 km od vrha, treba skrenuti na nešto slabije uočljivu stazu desno, kako biste izbili na sam odsek Beljanice, sa koga se kratkom, ali izuzetno strmom kamenitom stazom spuštate na Raškovu livadu. Do početka spusta na Raškovu livadu možete ići i prateći sam odsek Beljanice, uživajući u sjajnim pogledima koje ta trasa pruža, ali dobar deo trase zbog kamenitosti i neravnina terena nije provozan - morali biste na nekoliko poteza da prenosite bicikl. Na samom spustu na Raškovu livadu nema govora o pedaliranju - tu ćete oprezno, nogu pred nogu, gurati ili nositi bicikl. Srećom taj deo nije predugačak, u pitanju je tek par stotina metara, nakon čega možete uživati u slobodnom spustu niz zatalasanu, travnatu livadu. Kada stignete do kraja livade ući ćete u šumu, gde vas čeka još par stotina metara nešto strmijeg spusta zemljanim putem do solidnijeg, nasutog šumskog puta sa vrlo umerenim nagibom. Odatle na dalje, narednih 6 km, možete potpuno da se opustite i uživate u spustu kroz svetlu, veoma lepu bukovu šumu, sve do doline Jelovog potoka, koji se ubrzo uliva u Resavu. Povratak kanjonom Resave do polazišta u Lisinama.

Kraća pauza na spustu sa Raškove livadeGaženje Jelovog potoka

Ova vožnja se svakako ne može smatrati nečim što je primereno prosečnom rekreativcu, pre svega zbog mestimičnih ekstremnijih kondicionih i tehničkih detalja. Ali ako ste skloni avanturi i prihvatanju izazova, uživaćete u prizorima kao retko gde, a adrenalinski doživljaj će vam ispuniti dan u pravoj meri. Ukoliko trasu prelazite u proleće imajte u vidu da je to godišnje doba u kome Jelovi potok ume da nabuja, pa možete imati problema u njegovom prelaženju u nekoliko navrata spuštajući se sa Raškove livade. Naravno, oni hrabriji i tehnički samopouzdaniji mogu ga bez problema iz zaleta pregaziti. Kilometraža nije velika, ali zbog zahtevnosti terena računajte da će vam za prelaženje ove trase trebati ceo dan. Toplo preporučujem!

donja


© freebiking 2007

Freebiking Home