Dunavom...preko Dobre do Boljetina

Najave planiranih bajkerskih, planinarskih i ostalih aktivnosti u prirodi

Moderator: Moderatori

Post Reply
User avatar
Istar Genome
Posts: 50
Joined: 13 Apr 2005, 22:39
Location: Zajecar

Dunavom...preko Dobre do Boljetina

Post by Istar Genome »

Nameravam uskoro na deonicu iz Kuceva- preko Rakove bare i Tumana na Dunav iz Golupca pa sve do Brze palanke...Tu sam destinaciju istrazivao i obilazio parcijalno godinama unazad a sada nameravam da je celu izvozim u nekoliko dana da bi sto vise mogao da upijam sve lepote Dunavske klisure...Prosle godine sam u prelepom selu Dobra otkrio da je moguce preko Kucaja izbiti u Boljetin pa me zanima zna li neko nesto o tom putu kroz nedojiju?Mozda ti Sale?Znam, problem bi mi resio GPS ali za zada moram ovako,jos...Ako neko zna bio bih veoma zahvalan za tu informaciju.Pozzz :D
Nema mesta gde mozete traziti um
on je kao otisci nogu
ptica na nebu.
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Post by bluealek »

Ja sam upravo u poslu snimanja šumskih puteva na tom području za projekat bajkerskih staza u Parku i imam za tebe vrlo ohrabrujuće informacije. Ono što je ključno, a što me jako raduje, jeste da je grebenski put glavnim grebenom Severnog Kučaja provozan na čitavoj dužini, i pritom izuzetno lep. Ostalo je još da ispitam neke prilazne varijante iz dolina reka Čezave i Svinje, kao i prilaz direktno iz sela Duboke ka grebenu (bez da se ide preko Radenke i Ključate). Verovatno ću iskoristiti neki od narednih vikenda sa ružnim vremenom da sve to izvozam džipom kako bih imao kompletiran snimak puteva, pa da onda možemo u narednim posetama da se upustimo i u pedaliranje.

Pretpostavljam da si ti naumio da pedaliraš pored samog Dunava (da izađeš na Dunav kod Golupca), ali mislim da vredi razmotriti i ovaj grebenski put. Od Tumana ideš na Radenku, pa se iz Radenke uzvereš na greben i nastaviš njime sve do Šomrde, odakle imaš spust do Boljetina bilo na sever ili na jug (na severu izbijaš na stari Milanovački put koji je asfalt u tragovima, a na jugu šumskim puteljkom niz Markucin Rt silaziš do solidnog makadama u dolini Velike reke, pa niz nju do Boljetina.

Ako ne želiš da ideš celom dužinom grebena, nego baš to što si inicijalno planirao, od Dobre na Šomrdu pa dole u Boljetin, to možeš vrlo jednostavno da izvedeš na jedan od dva načina: tako što ćeš od Dobre krenuti putem uz Levu reku (koji inače prelazi greben i ide za Brodicu), a onda kad se popneš na greben skreneš na grebenski put, ili tako što malo ranije odmah posle Dobre hvataš put koji se penje na Graotar, pa njime stižeš do Šomrde (tim putem još nisam prošao, tako da ne mogu da ti dam preciznije instrukcije u vezi njega).

Sve to o čemu pričam su makadami i zemljani putevi. Za slučaj da želiš maksimalno da izbegavaš loše puteve, "najsolidniji" uspon na Šomrdu je tako što kreneš od Dobre još nekoliko kilometara niz Dunav i uhvatiš stari Milanovački put. On te (svojim kakvim, takvim asfaltom) izvuče do prevoja na 500 m, odakle imaš još nekoliko kilometara makadamom do Šomrde (mestimično dosta strm put, ne verujem da ćeš baš celom dužinom uspeti da pedaliraš).

Eto... Za slučaj da si raspoložen da se pridružiš nekoj od ovih prolećnih istraživačkih akcija, dobrodošao si. Nije mi baš usput da dolazim u Zaječar da te pokupim, ali ako imaš sopstveni prevoz s te strane, možemo da se nađemo negde tamo (recimo, ne bi bio problem da dođem do Milanovca da te pokupim).

Još jedna opaska... Možda ne bi bilo loše da u svoju trasu nekako inkorporiraš i posetu Dubokoj, odnosno Dubočkoj pećini, jer je čitavo to okruženje pećine jedan impresivan prostor, po meni plato ispred pećine je fantastično mesto i za kampovanje (imaš i natkriveni stočić sa klupicama, a sistem vodopada i brzaka na reci koja ističe iz pećine je fenomenalan za fotkanje).
User avatar
Istar Genome
Posts: 50
Joined: 13 Apr 2005, 22:39
Location: Zajecar

Post by Istar Genome »

Rado cu ti se pridruziti ako mogu.
Nema mesta gde mozete traziti um
on je kao otisci nogu
ptica na nebu.
Post Reply