Okvirni plan prolećne sezone 2007.

Najave planiranih bajkerskih, planinarskih i ostalih aktivnosti u prirodi

Moderator: Moderatori

Post Reply
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Okvirni plan prolećne sezone 2007.

Post by bluealek »

Primiče se lagano proleće i vreme otvaranja MTB bajkerske sezone... Hajde malo da maštamo zajedno na temu sastavljanja spiska želja za 2007, pokušavajući optimalno da ih rasporedimo po raspoloživim terminima? Naravno, ne može se sve precizirati toliko unapred, neke nove ideje iskrsavaju, neke se zamisli izjalove, ali kada se plan pravi puno unapred, barem nešto od toga se izrodi u nezaboravnu turu na kojoj nas je učestvovao poveći broj. Evo nekog mog načelnog predloga za ture do leta... U pitanju su termini u kojima računam da ću biti slobodan, što ne znači da ne možete da iskoristite i one vikende kada neću biti u mogućnosti da vam se pridružim.

Mart:

10. ili 11.03. - Deliblatska peščara (otvaranje sezone)
24. i 25.03. - Dunav, Homolje, dolina Peka (pretežno asfalt)
31.03. ili 01.04. - Prvoaprilska tura OKO Suve planine (140 km, 100% asfalt)

April:

07. i 08.04. - Goč, Ravna planina (i Željin, ako se na vreme otopi sneg)
14. i 15.04. - Povlen - Divčibare (i nazad) ili Rtanj (i okolina)
28.04. do 02.05. (5 dana) - Veliko prvomajsko kuliranje pod Mikuljem (Kučaj i Dubašnica kao nikad do sad!)

Maj:

05. i 06.05. - Krug oko Suve planine uz uspon NA Suvu planinu (off-road)
12. i 13.05. - Jastrebac (istraživanje centralnog dela)
25. do 27.05. - Golija

Jun:

02. i 03.06. - Tara
09. i 10.06. - Stara planina (Dojkinci, nastavljamo gde smo stali jesenas)
24.06. - Zapadno Homolje (jednodnevno, a u slučaju da mogu i u subotu, mogli bismo da uradimo Miroč)
30.06. - 02.07. - Besna Kobila, Vlasina, Jerma

Eto, to bi bio neki okvirni, maksimalistički plan za prolećnu sezonu. Ako uspemo da realizujemo i 70% toga, puna kapa. Primam želje i primedbe, ispravke, ideje, pa da izbrusimo sve. Ukoliko se na proleće intenzivnije upustimo u projektovanje biciklističkih staza u NP Đerdap nekoliko tura iz plana će ispasti jer je potrebno vremena (i dobrovoljaca) za terenski rad na izvoženju staza po Liškovcu, Miroču i Severnom Kučaju. Planovi za velike letnje ture uskoro...
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Post by bluealek »

Evo mog odgovara Marinu na ovu temu, pošto mislim da bi mogao biti interesantan i drugima koji tokom ove sezone merače Staru...
---------------------------
Marine,

Dobrodošao na forum, nadam se da si već primetio da ti je odobreno postovanje. Što se tiče kretanja na Staru sa "hibridnim" biciklom, to više zavisi od tebe nego od bicikla. Viđao sam i ljude koji su se lomatali po kamenjarima na specijalki i nisu previše gunđali, čak za divno čudo nisu ni padali ni prečesto sekli gume. Najbolje je da ti sa tim svojim bajsem kreneš tokom proleća na malo dalje vožnje od Knjaževca (pre svega po šumskim putevima, van asfalta), pa ćeš steći predstavu šta ti sa njim prija, a šta ne.

To šta ti sve od kamperske opreme treba za spavanje na Staroj zavisi kakav ćemo tačno plan da napravimo za tu turu (ili možda više njih, videćemo), odnosno gde ćemo da spavamo. Ja imam dosta želja po pitanju toga šta bih voleo da prođem i teško da se u jednoj vikend/prošireni vikend turi mogu realizovati baš sve. Ako odluka bude da se ponovo stacioniramo u Dojkincima kako bismo nastavili upoznavanje tog krajnje jugoistočnog dela Stare (grebenom iznad Jelovice sve tamo do Senokosa), najlogičnija solucija bi bila da spavamo u planinarskom domu, a tamo ti u krajnjoj liniji ništa od opreme ne treba (ima i posteljine i ćebadi), mada preporučujem sopstvenu vreću iz higijenskih razloga.

Drugo mesto koje bi kao baza za akcije moglo da bude jako interesantno jeste Zavojsko jezero, s tim što treba smisliti tačnu lokaciju kampa, odnosno objekat. Za šatorsku varijantu ima dosta lepih mesta gde bismo se mogli stacionirati, ovako na prvu loptu pada mi na pamet livada pored Visočice nadomak sela Pakleštice kao sjajno mesto i polazište za mnoge ture (između ostalog i za muvanje po Vladikinim Pločama i Kitki, bilo pešačko ili bajkersko). S druge strane, na jezeru takođe postoje i neki "čvrsti objekti" u kojima bismo možda mogli da ugovorimo spavanje, a uvek postoji i mogućnost da se sa nekim od seljaka u Pakleštici dogovorimo da nas primi u kuću (i prošli put su nam nudili prenoćište kad smo se zatekli tamo).

Treća lokacija (i to odlična) mogao bi biti Topli Do, koji pruža uslove za istraživanje uz Toplodolsku i Javorsku reku, ali i šire, do Babinog Zuba ili grebena Bratkove Strane i Mramora. Mislim da bi se sa Toplim Dolom kao bazom moglo "ubiti" i više od 2-3 dana na vrlo zanimljiv način. Ako bismo tamo spavali, to bi verovatno bilo u objektu preko puta škole koji nam je ustupljen za prenoćište kad smo posle Nove godine išli na uspon na Midžor. Tamo ima kreveta, ali ti treba vreća.

Nizvodno prema Temskoj postoji i četvrta, vrlo atraktivna lokacija za bazu, EPS-ovo odmaralište ispod hidroelektrane na Temštici, koje je smešteno u zaista izuzetno živopisan deo kanjona gde reka pravi gotovo pun krug oko jednog grebena isklesanog od crvenih, staroplaninskih stena. Zaista bih voleo da bar neku noć provedem tamo.

Naravno, ne treba zaboraviti ni mogućnost boravka u planinarskom domu na Babinom Zubu, koji je jedan vrhunski komforan objekat za koji ti ne trebaju ni vreća ni šator.

Sve u svemu, ozbiljno se nosim mišlju da Stara umesto jednog vikenda ovog leta bude velika letnja tura, jer je reč o prostoru koji zaista zaslužuje da mu se posveti veći deo godišnjeg odmora i koji pruža zanimljivosti i uzbuđenja ništa manje nego crnogorske gudure u koje tradicionalno idemo (ne kažem da će to biti UMESTO neke Crnogorske ture). Ukoliko ne bude problem dobiti Bugarsku vizu, možda čak da se nakon boravka na domaćem delu Stare produži na onaj njen veći deo, koji leži u Bugarskoj. No videćemo, ima još vremena do leta.
marin
Posts: 34
Joined: 14 Oct 2005, 09:21
Location: Knjaževac

Post by marin »

Hvala na iscrpnom odgovoru, ima jos vremena za detalje, ali sto se ranije pocne sa razmisljanjem i planiranjem, to je veca verovatnoca da se plan i ostvari. U svakom slucaju Stara Planina zasluzuje paznju freebiker-a.
markowe
Freebiker
Posts: 52
Joined: 19 Apr 2006, 14:23
Contact:

Post by markowe »

Planovi planovi...

Ja sam vrlo zainteresovan da "otvorim sezonu" sto pre u martu, pa cu da prostudiram spisak i vidim da li je izvodljivo da se pridruzim na nekoj od tura.

Sto se tice onog mog "Jastrebac - Kop." (ta tura ima svoj produzetak, pa cu vise o tome na onom threadu u skorije vreme), hvala na svoj pomoci, i vrlo sam zainteresovan za mape itd. pa cu te verovatno i za to pitati.

Pozdrav,

MD
markowe
Freebiker
Posts: 52
Joined: 19 Apr 2006, 14:23
Contact:

Post by markowe »

Reci, koji bi bio plan za Deliblatsku pescaru.

Iako sam bio u vrsackom kraju, nisam uopste video tu pescaru, pa jos uvek zamisljam nesto kao... pa, gomila peska!

Da li to obuhvata Vrsacki breg na bilo koji nacin? (eto mene opet, nista bez uzbrdice...)

Nosim se mislju da ti se tu pridruzim, samo ostaje pitanje slobodnog vremena koje moram da potvrdim, i stanje bajsa (kome ne gine jedan dobar servis).

Druga varijanta koja me interesuje je i da vidim Povlen/Divcibare, a verovatno i "Zorana Zelenog Bicikla" ponovo! Mada bi i Rtanj bio nesto novo za mene. Tu je veca verovatnoca da cu i bajs i svoju kondiciju dovesti u red!
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Post by bluealek »

markowe wrote:Reci, koji bi bio plan za Deliblatsku pescaru.

Iako sam bio u vrsackom kraju, nisam uopste video tu pescaru, pa jos uvek zamisljam nesto kao... pa, gomila peska!

Da li to obuhvata Vrsacki breg na bilo koji nacin? (eto mene opet, nista bez uzbrdice...) ]
Pazi, neće ti nedostajati goredoliranja, jer je Deliblatska peščara sva sitno zatalasana, retki su delovi koji su ravni ko Vojvodina :) . Prostranstvo je ogromno i po pitanju rastinja prilično raznovrsno, pa bi se u principu trebalo odlučiti da li nas za taj dan zanima onaj zapadniji deo bliže Devojačkom Bunaru, centralni deo oko Čardaka, ili možda četinarske šume oko Grebenca na krajnjem istoku. Ali gdegod da odemo tumaranje kroz divljinu je sjajno. U Deliblatsku u principu treba ići pre nego što udare letnje vrućine, jer em što leti ume da bude PAKLENO kao u Sahari, em što pesak izgubi i ono malo vlage što ga zimi drži kompaktnim i postane mnogo teže okretati točkove (i uđe ti u sve telesne otvore :roll: ).
markowe wrote: Druga varijanta koja me interesuje je i da vidim Povlen/Divcibare, a verovatno i "Zorana Zelenog Bicikla" ponovo! Mada bi i Rtanj bio nesto novo za mene. Tu je veca verovatnoca da cu i bajs i svoju kondiciju dovesti u red!
Imam utisak da možda nikad nisi video Kučaj, a to ti je abeceda MTB-a u Srbiji, ono što moraš da poznaješ da bi umeo da vrednuješ kvalitet ostalih terena 8) . Ogromna, potpuno nenaseljena površina pokrivena šumom, sa fenomenalnom mrežom kvalitetnih šumskih puteva blagih nagiba (da upravo ono što voliš, što krcka pod točkovima :D ), kojom možeš da se voziš DANIMA da ne nabasaš na neku civilizaciju. Reke, vodopadi, kanjoni, pećine prašume, livade (i to gigantske), fenomenalna mesta za kampovanje... I to sve dovoljno blizu nama sa severa da može opušteno da se ode na jedan dan i da se sit napedaliraš od jutra do mraka. U svakom slučaju nešto što ne smeš da propustiš!
User avatar
NevenB
Freebiker
Posts: 74
Joined: 13 Apr 2005, 11:46
Location: Avala
Contact:

Post by NevenB »

Deliblatska je sjajna!!!!!!!!!!!!!!!!
Miris chetinara njam njam, i zaista je divlja, skoro za ne poverovati :).

Ima par predobrih mesta za wallride, ako se dobro secam :)...

Anyway, i'm in! :)
ride don't slide
markowe
Freebiker
Posts: 52
Joined: 19 Apr 2006, 14:23
Contact:

Post by markowe »

E, kao sto rekoh drugde, zao mi se sto nisam mogao u DB, jako je nezgodno stici do tih krajeva iz NS, da ne poverujes da je to u Vojvodini, a nisam se bas ni tehnicki pripremio (bajs na servis itd).

Ali i dalje sam zainteresovan za barem jednu voznju izmedju sada i kraja aprila (i nase najavljene ture preko Srbije - vise o tom uskoro, nadam se), pa javni da li ce biti nesto od nekih od gore pomenutih voznji.

Mogao bi i taj Jastrebac da dodje u obzir negde ove godine - bas smo se naostrili, da bi zatim ispao iz kombinacije...! I dalje me mami, ali za neku odvojenu turu...
User avatar
Istar Genome
Posts: 50
Joined: 13 Apr 2005, 22:39
Location: Zajecar

Post by Istar Genome »

Ja sam Babin zub i Staru obilazio parcijalno,ali za predstojece leto imam jedan plan da zaokruzim taj deo Srbije i to ovako.Pirot-Babusnica-Zvonacka banja-Poganovo-Dimitrovgrad-Vidlic-Visocka rzana-Pirot-zatim Temska-Zavojsko jezero-Topli do-Babin zub-Midzor-B.zub-Knjazevac-Zajecar.O detaljima cu vas obavestiti detaljnije u najavama,a ukoliko budem u mogucnosti rado cu Vam se pridruziti za Staru.Pozz
Nema mesta gde mozete traziti um
on je kao otisci nogu
ptica na nebu.
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Post by bluealek »

Sjajno zamišljeno, Istar Genome. Jeste da je pretežno asfaltna tura, ali prelepom trasom. Ja sam sve bliži ideji da odvojim dosta vremena u kontinuitetu za Staru ovog leta, s tim što bih se po običaju malo više muvao šumskim putevima po grebenima i dolinama uz samu granicu, ima tamo još puno toga da se prođe što jesenas nismo (a i teren je FANTASTIČAN za kampovanje). No kako bilo, sasvim je moguće da moj i tvoj plan nekako sinhronizujemo i da se družimo barem jedan deo puta, ako ne ceo. Priznajem da bih tako rado ponovo prošao kanjonom Jerme, godinama tamo nisam bio, a okruženje je prelepo.
User avatar
Istar Genome
Posts: 50
Joined: 13 Apr 2005, 22:39
Location: Zajecar

Post by Istar Genome »

Raduje me da postoji mogucnost da se usaglasimo sa terminima meni to bar nije puno tesko posto nemam stalan posao.Tura jeste asfaltna, ali je lepa a ja sam se zanosio da mozda vozim oba bajsa (i drumski i GTija),a i zbog nekih ljudi koji bi mozda posli sa mnom...Nisam od onih koji preziru asfalt,ali moja ljubav ka nedodjijama je veca i rado bih se odrekao drumske bicikle i asfalta u korist netaknute prirode...A novoosnovani bic.klub u Zajecaru polaku raste pa ce se pojaviti i vise ljudi iz cele Timocke krajine za ovakvu turu...A gledao sam nesto mapu,mozda bismo mogli iz Visocke rzane da izbijemo u Dojkince...? :wink:
Nema mesta gde mozete traziti um
on je kao otisci nogu
ptica na nebu.
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Post by bluealek »

Pazi, "izbijanje" iz Visočke Ržane u Dojkince nije nikakav problem, štaviše, asfalt vodi direktno tamo :D A u Dojkincima ima lep planinarski domčić (video si ga u mojim galerijama i FB priči od jesenas na sajtu), pa tamo može i da se prenoći.
User avatar
Istar Genome
Posts: 50
Joined: 13 Apr 2005, 22:39
Location: Zajecar

Post by Istar Genome »

Radujes me prijatelju!Ostaje jos samo da bude lepo vreme i da se usaglasimo.Pozzz
Nema mesta gde mozete traziti um
on je kao otisci nogu
ptica na nebu.
Post Reply