Tara u junu

Najave planiranih bajkerskih, planinarskih i ostalih aktivnosti u prirodi

Moderator: Moderatori

Post Reply
User avatar
Momir
Freebiker
Posts: 29
Joined: 02 Feb 2005, 20:09
Location: Beograd
Contact:

Tara u junu

Post by Momir »

Pozdrav!

Naumio sam da krajem juna (pocetkom, sredinom jula?) uzmem pet slobodnih dana, da ih spojim sa dva vikenda i na taj nacin dobijem 7-8 dana za obilazak Tare. Ideja mi je da spavam(o) sve vreme u satoru, da tura bude lagana, ne preterano fizicki zahtevna ali takodje ni "penzionerska". Do Bajine Baste autobusom, dalje biciklima...

Sugestije? Predlozi? Prijave? Dobrotvorni prilozi?

Momir
davorin
Posts: 2
Joined: 22 Jun 2005, 13:35
Location: novi sad

Sto ne vozis iz Beograda

Post by davorin »

Kad vec planiras da se zezas, hajde da to bude malo duzi put samnom do mora. Imam sve sto je potrebno za tako nesto (malo kesa, dosta opreme, majci od sponzora, puno piva, vremena od 24.06. do 05.07. i puno puno entuzijazma). 0642255263 Davor
User avatar
ugi
Posts: 9
Joined: 03 Feb 2005, 13:18

Sve o Tari:

Post by ugi »

Evo par saveta za Taru na jednom mestu :D
:idea: Odstampani primarak dobar kao podsetnik

***********************************************************
Momir:

Polako se približava subota, 16. juli, dan kada odvažna družina,različitih (s)polova, godina i kondicije ali zato jedinstvena u svom nepoznavanju Tare, kreće na sedmodnevno-osmodnevno krstarenje planinom Tarom u nameri da se odvoji od civilizacije na ovaj kratak period. Osnovna ideja je da idemo Beovozom do Lajkovca, zatim dalje biciklima... Prvo spavanje, pod šatorima, bilo bi 100 km dalje, negde kod Požege. Videćemo Mionicu, Koštuniće, Suvobor...
Ujutro bi nastavili do Bajine Bašte (Badžajna Basta na engleskom) a odatle bi pratili staze koje su ucrtane na karti biciklističkih staza u izdanje Geokarte u saradnji sa Jonetom, o kojoj je bilo reči.

Okvirni plan kretanja po Tari bio bi sledeći:

Bajina Bašta-Kaluđerske Bare
Kaluđerske Bare-Mokra Gora
Mokra Gora-Kotroman
Kotroman-Višegrad
Višegrad-Kotroman
Kotroman-Lazići (Zaovinsko jezero)
Lazići-Predov Krst
Predov Krst-Mitrovac
Mitrovac-Perućac
Perućac-Bajina Bašta

Bajina Bašta-Beograd autobusom.

Ova trasa je podložna promenama u zavisnosti od situacije, kondicije i sličnih faktora, pogotovu što, kako sam već kazao, niko od nas nema iskustva sa Tarom.


***********************************************************
Pedja:

Imao bih par sugestija.

Ako vc idete preko Pozege i Uzica a prvi cilj vam je Mokra Gora, malo je neekonoicnoda idete preko Bajine Baste i Kaludjerskih bara jer vas tu ceka vrlo jak i dug uspon samo da bi ste se prebacili sa druge strane u Kremna pa otud opet peli na Sargan pa sisli u Mokru Goru. Ekonomicnije je da idete iz Uzica direktno preko Kremana u Mokru Goru. Imate manje uspona.

Ako pak bas hocete preko Kaludjerskih Bara, onda bih vam preporucio da ne idete sa Bara u Kremna pa na Mokru Goru, nego iskoristite Jonetovu kartu i otidjite preko Milosevca na Sargan. Tako cete imati vise uzivanja a ta trasa ne bi trebala da je naporna. Sa Milosevca mozete i da se popnete na Zboriste koje je odmah tu iznad. Od Milosevca imate dobar put koji silazi na Sargan sa jedne strane Zborista a trebalo bi da sa druge strane ide solidan put koji se spusta u Mokru Goru.

Sto se tice trase od Kotroana do Lazica ispod Zaovinskog jezera, spremite se na veoma zahtevan put. Tuda smo pre neku godinu, samo u suprotnom smeru prosli, Jone i mala ekipa. Put postoji ali je izuzetno strm a na Ostrelju treba da skrenete sa puta levo u sumu, prodjete jedno stotinak metara kroz sumu, totalno zapustenim sumskim putem dok ne izadjete na stazu koja se spusta u Lazice. Ovom stazom bicikle cete uglavnom da nosite ili pridrzavate pored sebe pod kocnicama.

Alternativa je da se iz Mokre Gore popnete na Sargan, pa pomenuitm putem predjete na Milosevac a odatle na Zaovine ili eventualno da probate novi put iz Mokre Gore koji je jos uvek u izgradnji ali koliko sam cuo prohodan (i takodje prilicno strm.

Put Predov Krst - Mitrovac, jedini koji treba uzeti za normalna je onaj koji ide preko Zaovinskog jezera, pa mi se cini da cete vise puta proci istim trasama. Sa Predovog krsta se mozete spustiti prao na Perucas, vrlo zanimljivim asfaltiranim putem, a mozete podno planine da u selu Rastiste skrenete desno (gledajuci niz put), predjete preko potoka i popnete se prema Mitrovcu. To bi takodje bila prilicno zahtevana tura, ali bi ste izbegli ponavljanje trasa i prosli bi ste blizu vidikovca tako da bi i tu mogli da svratite.

Uz sve ovo, moja jaka sugestija je da ponesete GPS. Spasce vas od mnogo nagadjanja a verovatno i promasenih raskrsnica.

***********************************************************
Svakako planiramo nocenje na Peruccu jer cemo tamo stici kasno posle podne, ali posto smo pre dve godine bili na istom mestu sa danom odmora, hteli bi ove godine da iskuliramo na nekom drugom mestu. Razmisljali smo o Zaovinskom jezeru.
Pedja:

Ako cete uvece biti na Peruccu, to vam je jedino mesto za kamp. Sve ostalo je predaleko i prezahtevno da idete nocu. Ako cete na Zaovine, razotrite da ne idete usponom na Mitrovac nego preko Rastista na Predov krst. Tamo se stize putem koji nastavlja sa Perucca uz jezero.

Uspon je blazi, imate mogucnost da kampujete na Predovm krstu a sa njega mozete da odete i do Zaovinskog jezera, koliko znam, prilicno laganom voznjom.

***********************************************************
Svakako planiramo nocenje na Peruccu jer cemo tamo stici kasno posle podne, ali posto smo pre dve godine bili na istom mestu sa danom odmora, hteli bi ove godine da iskuliramo na nekom drugom mestu. Razmisljali smo o Zaovinskom jezeru. Ali ako bude hladno kao prosle godine (nocili smo u napustenom auto kampu nedaleko od hotela "Omorika") necemo se zadrzavati na Tari, nego pravac Mokra Gora. Da li bi nam ti preporucio nesto na Tari, tj. gde jos moze da se kampuje?
Nenad:

Pa, Tara je generalno "sveza", a pored jezera je jos svezije.

Mislim da bi bilo pametno kampovati na Mitrovcu (iznad decijeg odmaralista, na ivici sume) to vam je sasvim usput. Ako nekome pozli od cistog vazduha, ispod odmaralista imate jefftinu kafanu sa odlicnim kacamakom itd..

Zatim kod hotela "Tara" u Sljivovici, kod hotela "Omorika" ili konacno u Mokroj Gori: plato "Jatarice" oko1-2km asfaltom-prugom uzvodno uz recicu Kamisnu (tu je i malo jezerce = kupanje).

Ne verujem da ce neko imati nesto protiv par satora na svim tim mestima. Ali nisam probao!


***********************************************************
Sasha:

Bogami... Ko pliva, taj ispliva :)

http://aleksandar.fotopic.net/c604966.html

A ko sedi kod kuće i očajava zbog "lošeg" vremena samo čita i piše dosadne poruke i mrzi samog sebe ;) Vidim da vas je baš uhvatila skribomanija tokom vikenda...

Jeste da smo u nedelju imali potop, vetar, maglu, ali smo zato u ponedeljak imali savršeno vreme i izašli do Velikog Kraja, što je doživljaj posebne vrste. Kraj krajeva, špic Tare oko koga Drina obilazi okolo naokolo, mesto sa koga se vidi i jedna i druga strana veličansvenog kanjona. Ovaj deo Tare severozapadno od Predovog Krsta me je oduvek najviše privlačio zbog svoje "zaboravljenosti" od ljudi, slično kao i selo Jagoštica, verovatno najnepristupačnije selo u ovoj zemlji, do koga se može stići samo preko prevoja na 1230 m iznad Predovog Krsta. Ili helikopterom :) Treće opcije nema... Turizam je stigao svuda, širi se kao zaraza od Kaluđerskih Bara (koje izgledaju još malo pa kao Zlatibor) na zapad, ali sve zapadno od Mitrovca još uvek je divlje i prelepo. Kad pomislim na Taru ja pre svega pomišljam na Predov Krst i sva ona mesta do kojih se lako može stići odatle. Jedino mesto na Tari koje još uvek nije zagađeno vulgarnim obilicima turizma, i imam utisak da još dugo neće. Jednostavno je predaleko za "instant turiste", neće da se bakću da stižu do onde. A većina njih i ne ume da stigne tamo sa više od jedne strane. Sreća za prave ljubitelje prirode. Ništa nije tako blaženo kao neznanje, ništa ne skriva tako dobro kao daljina.

U noći subotu na nedelju spavali smo u kolibi na Bilješkim stenama, naredne noći smo prešli u dom na Predovom Krstu. Ta kućica na Bilješkim stenama je jedan od retkih preostalih usamljeničkih rajeva u ovoj zemlji, a ako bacite pogled na fotke iz galerije, postaće vam jasno i zašto.

Pošto vidim da se sprema "masovni" pohod na Taru, za sve one koji se odvaže da krenu dalje od Predovog Krsta par saveta...

Pretpostavljam da znate da biciklima ne možete izaći na Veliki Kraj?
Mislim, možete, metodom MTB kluba Pobeda, ali... Ko će vam se diviti što ste izneli bicikle na "tričavih" 1332 metara? Lakše je u Photoshop-u, verujte mi :)) Elem, pošto pretpostavljam da je ipak većina vas sklonija nekim logičnijim motivacijama u pedaliranju, pokušaću da vam objasnim kako da na Veliki Kraj stignete uz maksimum užitka. Jedno rešenje je spustiti se putem do kraja Jagoštice, ostaviti bicikle kod domaćina u dvorištu i zapucati dobro utabanom konjskom stazom koja kroz gustiš koji podseća na meditaranski izlazi na greben i spaja se sa markiranom planinarskom stazom. Drugo, po meni verovatno bolje rešnje, jeste da se NE SPUŠTATE u Jagošticu, jer ćete time uštedeti sebi nimalo lak (štaviše, mestimično izrazito strm) uspon iz Jagoštice do prevoja iza Tisovog brda, gde ima nimalo zanemarljivih 400 m uspona, u kontinuitetu. Umesto toga, na kružnom toku kod Čehove kuće (http://aleksandar.fotopic.net/p17164386.html) krenite DESNIM putem i u nekom trenutku ćete naići (nakon nekoliko serpentina sa sjajnim šumskim jagodama) na OVU http://aleksandar.fotopic.net/p17165730.html tačku. Tu ostavite bicikle (ili malo kasnije, ali u svakom slučaju nećete moći njima mnogo dalje) i krenite pešice, prateći čitav greben, preko Malinika, do Velikog Kraja (postoji planinarska markacija, dosta stara, ali postojana). Na taj način štedite sebi bar 200 m gubitka visine, olakšavate povratak i prolazite kroz lepše predele.

Još jedna pešačka šetnja u tom kraju mi se čini da garantuje sjajan ugođaj, a to je uspon na Galinik (markirana staza kreće sa Predovog Krsta).

Eto, to je naš mali doprinos julskoj tarskoj komuni. Žao nam je što vam se nećemo pridružiti, ali već je pala odluka da naša mala hedonističko-konformistička frakcija u dotično vreme boravi na Durmitoru...

***********************************************************
Pedja:
- gde je najzgodnije snabdevati se hranom na Tari (Mitrovac, K Bare, u selima ili i?i eak do Peru?ca ili B. Baste)?
Pod snabdevanje mislim na pecivo, voce, povrce i mlecne proizvode.
Na Mitrovcu i Kaludjerskim barama ima prodavnica. Kod zAovinskog jezera je takodje imala prodavnica, verovatno i sada radi. Ne bih ocekivao da ima peciva, voca i povrca, vec hleba i svega ostalog sto seljanima treba a ne mogu sami da uzgajaju.
- da li postoji neki internet kafe ili neko drugo mesto gde bih mogao da ispraznim slike sa kartice i narezem na disk?
- jel' ima halogovornica negde?
-ako mi zacrkne bajs, da li ima neki servis gde bih mogao da ga vratim u zivot?
Uhm... Tara je divlja planina. Servis smem da se kladim da nema, halo govornica verovatno ima po hotelima, a za internet kafe.... pa.. tesko da ima i samo internet.

Najbolja opcija za tamo je da imas laptop ili nesto slicno pri ruci.

***********************************************************
Goran:

Proveo sam 7 dana na Peruccu u apartmanima hotela Jezero. Smestaj je predivan . Kucice su renovirane te kao da si doma. Krevet je 460 din. Kucice su 2 i 4 krevetne. Niko te ne obilazi pa kad je u pitanju dobro drustvo (ja sam isao porodicno) moze da stane i vise ljudi tj da pojeftini smestaj.
U susednoj privatnoj kuci smo kupovali kajmak za 300 i sira za 120 dinara za kg. U Peruccu je ribnjak pastrmki a cena 220din/kg. U nabavku sam isao i u Bajnu Bastu mada sve to sam imao i u Peruccu.

Moj fotoaparat je imao karticu od svega 16M pa sam problem resio u Bajnoj Basti. Fotograf mi je besplatno prebacio sadrzaj na drugu karticu da bih drugog dana nasao jos bolje resenje. U samom centru grada, blizu spomenika tj parka u glavnoj ulici gde inace nema saobracaja je prodavnica gde se moze kupiti muzika, diskovi...
Prodavac ima dobar racunar i kod njega smo kupili CD za 20 din i dzabe narednih dana rezali slike. U hotelu u Peruccu nemaju racunar.

***********************************************************
kakve su mogucnosti za usputno snabdevanje vodom na voznjama i planinarskim setnjama po Tari? Da li ima nekih cesmi ili uredjenih izvora? Da li se sme piti voda iz
(na oko) bistrih potoka i izvora? (poslednje sto mi tamo treba je dijareja)
Sasha:

Po ovom pitanju mozes da budes bezbrizan. Tara je prepuna vode, kako povrsinskih tokova i izvora, tako i uredenih cesama pored puta. Recimo, samo na potezu od Zaovinskog jezera ka Predovom Krstu pored puta ces naici na bar 3-4 uredene cesme, a slicna je situacija i na svim drugim potezima. Jos mi se nije desilo da sam pokvario stomak od vode koju sam popio bilo gde na Tari, mada to moze da znaci i da sam prilicno otporan na crevne infekcije (fakat pijem vodu SVUDA i NIKAD mi se nije desilo da pokvarim stomak). Ne vidim sta bi realno moglo da zagadi tokove na tim visinama. Tara je cista, divlja i prelepa planina, svaki njen deo je lep na svoj nacin, mada toplo preporucujem da se ne zadovoljavate urbanim okruzenjem Kaluderskih Bara i da idete sto dalje na zapad, jer sto zapadnije, to vise lepote i divljine. Za one koji nisu sigurni gde zele da budu stacionirani, toplo preporucujem objekte na Predovom Krstu i u njegovoj okolini (planinarski ili lovacki dom), nijedno okruzenje vas nece bolje opustiti. Naravno, ko zeli malo vise divljine i manje komfora, neka nade neko lepo mesto usred suma (recimo, negde u okolini Bature, na pola puta izmedu Predovog Krsta i Zaovina), a nemojte nikako da zaboravite ni onu nasu kolibu na Biljeskim stenama - iako zvanicno nije predvidena za prenocista, svakako vam moze fenomenalno posluziti za to. Uz jedno upozorenje - nigde u blizini kolibe ne postoji izvor (najblizi potok preseca put jace od kilometra pre kolibe), dakle ako resite tamo da nocite, obezbedite unapred dovoljno vode.

***********************************************************
User avatar
ugi
Posts: 9
Joined: 03 Feb 2005, 13:18

KO? KAD? GDE? na TARI

Post by ugi »

Ovako, dogovorili smo se sa Momirom da krenemo u subotu 16.jula ka Tari. Plan je da idemo BeoVozom do Lajkovca, zatim biciklima nastavimo preko Valjeva, Medvednika, spustimo se rekom Ljubovidjom do Ljubovije gde cemo i zabaciti sidro za taj dan. U nedelju stizemo na Taru (Ljubovija-Bajina Basta-Kaludjerske Bare).
Bicemo tamo desetak dana, planiramo kampovanje na Kaludjerskim Barama, Mitrovcu i na Predovom Krstu (ako NEBO dozvoli).
Pa ako vas put vodi preko Tare javnite se, pa da obrnemo koji krug...


-Podsetnik ko je jos na Tari i kada...

KO? Neven......KAD? od subote 16og Jula do 23eg ili 24og Jula.......GDE? PL dom Javor

KO? Marko.......KAD? oko 20-og.....GDE? privatnom smestaju u Krnjoj Jeli (izmedju Mitrovca i Zaovinskog jezera)

KO? mima........KAD?18.-19.07........GDE? nocenje na Peruccu ili-necemo se zadrzavati na Tari, nego pravac Mokra Gora?

KO? sel_emil......KAD? krece iz Novog Sada 15.07.2005........ GDE? Usputne stanice tj duze pauze ce nam biti na Tari i Durmitoru.

Nadam se da nisam neku ekipu izostavio :)))

.... i da, sretno svima letnje bicikliranje...
User avatar
DejanG
Freebiker
Posts: 2
Joined: 06 Jul 2005, 20:40
Location: Pancevo
Contact:

Tara - Jos dvoje

Post by DejanG »

Samo da kazem da cemo nas dvoje (novopeceni bracni par) biti na freebiking honeymoon-u na Tari, preciznije Kaludjerske bare preko puta tri stecka kod kioska (kraj asvalta) iza shumice u privatnoj kuchi. Bicemo od 16. do 25. Jula. Planiramo siri obilazak Tare prema Jonetovoj karti.
Poznacete nas po biciklima TREK i Kovjanic.

Zelim nam svima lep provod!!!
Zelmira i Dejan
064/6154-263
064/3170-718
User avatar
NevenB
Freebiker
Posts: 74
Joined: 13 Apr 2005, 11:46
Location: Avala
Contact:

Re: Tara - Jos dvoje

Post by NevenB »

DejanG wrote: Poznacete nas po biciklima TREK i Kovjanic.
Jao kolega po biciklu :)...

No nazad na temu.
Vlada, Goran i ja ćemo biti na Tari u pl domu Javor od 16og do 23ceg jula.
Uvek zainteresovani za offroad avanture a i asfaltne ako bas mora :)...
moj fon je 064 15 55 138 pa javite se..

A poznacete nas po bajsevima sledećim :)
vlada - wichita
goran - ktm
ja - trek 4400
marko
Posts: 26
Joined: 23 Mar 2005, 14:55
Location: Novi Sad

Nevenin i moj plan za Taru

Post by marko »

Danas smo Nevena i ja kompletirali ovirni plan za Taru.
Evo kako bi to izgledalo:


1. dan: krećemo 20. jula, stižemo u vikendicu kod Zaovinskog jezera, i taj dan samo vozimo krug oko jezera. Još nisam tačno siguran gde se nalazi vikendica, ali koliko sam razumeo, negde je u blizini malog Zaovinskog jezera i seoca Lazići.

2. dan: kolima idemo do Kaluđerskih bara i peške do Solotnika i krug do manastira Rače i nazad kroz kanjon.

3. dan: biciklom idemo od jezera preko Mitrovca do Banjskih stena i nazad preko Mekote, Vička i Konjske Reke.

4. dan: kolima do Višegrada preko Kremne, Šargana i Mokre gore

5. dan: biciklom preko Mitrovca do Perućca i nazad preko Derevente, Rastišta i Čemerišta

6. dan: kolima do Predovog Krsta, kratki izlet do Bilješke stene i nazad, ostatak dana kupanje u Perućačkom jezeru.

7. dan: planinarski uspon na Zborište.

Preostalih par dana bi istraživali okolinu Predovog Krsta (Veliki Kraj, kanjon Brusnice i slično) i verovatno bi jedan dan ostavili za odmor.


Eto, to je ukratko naš plan. Trudio sam se da bude što je moguće više uravnotežen i da posle napornog dana ide manje naporan, ali ga još možemo tumbati. Ako je potrebno, mogu da pošaljem i detaljnije opise ruta sa visinskim profilima...


Pre neki dan sam dobio mobilni, i broj je: 064-3924627, mada, koliko sam čuo, na Tari baš nema signala... Možda ne bi bilo loše da se sada dogovorimo za neke zajedničke vožnje/obilaske?
marko
Posts: 26
Joined: 23 Mar 2005, 14:55
Location: Novi Sad

Pitanje u vezi markacija

Post by marko »

Jedno pitanje za Peđu, ili nekog drugog ko je upućen:
Kakvo je stanje staza koje su na karti označene kao markirane? Pretpostavljam da ne mogu da očekujem gustinu oznaka kao na Fruškoj gori, ali da li bar ima neka oznaka na svakih 50ak metara?

Konkretno bi me interesovala veza Zaovine-Predov Krst i okolina Predovog Krsta. Peđa je pomenuo neki put, ali ne znam da li smem da se upustim tu da krenem sa devojkom, pa da zaglavim pred nekim naglavačkim usponom :roll: Pretpostavljam da staze u zapadnom delu (do Velikog kraja i ulaza u kanjon Brusnice) nisu baš naročito kvalitetno markirane?

Pomenut je neki vidikovac kod Rastišta. Gde se on tačno nalazi (nema ga na mojoj karti) i gde gleda (prema Drini, Dereventi...) ? Kod Rastišta su ucrtane neke ruševine; da li se zna šta je to? Da li je neko prolazio puteljcima (uz potok) od Rastišta prema Konjskoj reci? Da li se može ići bajsom?

Nikako da mi neko odgovori za pećine. Da li ih vredi obilaziti?
User avatar
ugi
Posts: 9
Joined: 03 Feb 2005, 13:18

Re: Momir i ekipa na Tari :)

Post by ugi »

marko wrote:mada, koliko sam čuo, na Tari baš nema signala... Možda ne bi bilo loše da se sada dogovorimo za neke zajedničke vožnje/obilaske?
Uh, toga sam se i plasio, jesi li siguran u to? Bas smo planirali da iskoristimo mobilnu telefoniju da se nadjemo gore sa jos jednim CLANOM koji ce doci neki dan kasnije, verovano 20og, a problem je sto ne znamo tacno gde cemo u to vreme biti. A i dogovor sa ostatkom kelije koja ce biti tamo.

A nas plan je, okvirno, da pratimo J. kartu...
17og uvece stizemo u Kaludjerske Bare, tu zabacimo sator, pa pravimo par K krugova.
+par dana eto nas u Mitrovcu i vozimo M...
tu negde stize CLAN Milos i pridruzuje se...
pre ili kasnije smo na Predovom Krstu i pratimo P...

Valjda tako nesto ce biti, ne znam jos, najvise zavisi od Momira jer on ima odmor od samo nedelju dana. A mi studentarija, ostajemo jos nekoliko dana, zavisno od raspolozenja (vremena, para, i ostalog).

Telefoni zapisani, pa se vidimo negde gore, na brdu...

PS. Kolike temperature mozemo nocu da ocekujemo gore?
User avatar
NevenB
Freebiker
Posts: 74
Joined: 13 Apr 2005, 11:46
Location: Avala
Contact:

Re: Momir i ekipa na Tari :)

Post by NevenB »

ugi wrote: PS. Kolike temperature mozemo nocu da ocekujemo gore?
Pa ne nesto velike..
Ja sam kampovao na tari pre 2 godine bas u ovo neko vreme (11.jul) i dani su bili prelepi i topli ali noci svakako hladne i sveze (5C jedne noci).
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Re: Pitanje u vezi markacija

Post by bluealek »

marko wrote:Jedno pitanje za Peđu, ili nekog drugog ko je upućen:
Kakvo je stanje staza koje su na karti označene kao markirane?

Konkretno bi me interesovala veza Zaovine-Predov Krst i okolina Predovog Krsta. Peđa je pomenuo neki put, ali ne znam da li smem da se upustim tu da krenem sa devojkom, pa da zaglavim pred nekim naglavačkim usponom :roll:

Pomenut je neki vidikovac kod Rastišta. Gde se on tačno nalazi (nema ga na mojoj karti) i gde gleda (prema Drini, Dereventi...) ? Kod Rastišta su ucrtane neke ruševine; da li se zna šta je to? Da li je neko prolazio puteljcima (uz potok) od Rastišta prema Konjskoj reci? Da li se može ići bajsom?

Nikako da mi neko odgovori za pećine. Da li ih vredi obilaziti?
Markacije po Tari su promenjivog kvaliteta, neke od njih su dosta stare i dugo ne obnavljane i tačno je da treba biti oprezan da ih ne izgubiš. Ali za iskusnog planinara kao što si ti mislim da nisu ozbiljno problematične.

Inače, markacija od Mitrovca ka Predovom Krstu ne ide pored Zaovinskog jezera nego preko Čemerišta i nekoliko stotina metara ispod glavnog grebena, obroncima zaseoka Petrovići i Jokići, i na par mesta ima baš zeznutih skretanja gde se može promašiti (obrati pažnju na mesto kilometar posle Čemerišta gde glavni šumski put kojim se kreće markacija pravi krivinu i odlazi dole ka jugu, a markacija produžava pravo kroz šumu grebenom, ne može se naslutiti po karti). Ali u svakom slučaju to je lepa šetačka staza. Baš i nije za bajseve, Peđa i ja smo jedno 50% trase proveli gurajući kad smo išli njom, što zbog konfiguracije, što zbog podloge i rastinja.

Što se tiče put(ev)a od Zaovina do Predovog Krsta možeš bezbrižno da kreneš bilo kojom od dve varijante (bilo uz Baturski Rzav ili preko Karaklija) jer su u pitanju šumski (makadamski) putevi najviše klase, kojima recimo i obični automobili mogu da prođu prilično opušteno, tako da nikako neće biti problem za bajs. Mislim da nema ni realnog rizika da zalutate, samo svaki put kad ste u dilemi pratite put koji deluje kao glavniji, a na svim većim raskrsnicama postoje i table sa putokazima. Nema ni nekih ekstremnih uspona na tim putevima, a gusta šuma kroz koju se sve vreme prolazi je prelepa.

Nisam siguran koji je vidikovac kod Rastišta, ali je verovatno u pitanju Banjska stena, koja se nalazi na putu od Mitrovca ka Rastištu, preko zaseoka Aluga. Taj put od Rastišta uz potok ka Čemerištu koji pominješ je EKSTREMAN čak i za pešačenje (jedno 600m visinske razlike izuzetnog nagiba), za bicikl jednostavno nije opcija.
marko
Posts: 26
Joined: 23 Mar 2005, 14:55
Location: Novi Sad

Re: Pitanje u vezi markacija

Post by marko »

Saša, hvala ti mnogo na pomoći!

Koja bi bila najbolja veza od Banjske stene do Zaovina, a da ne moram da se ponovo vraćam preko Mitrovca? Vidim na karti da se Rastište nalazi u popriličnoj jarugi, ali ako ne bih silazio, nego išao od Mekota prema Konjskoj reci, da li bi to bilo izvodljivo?

Kuda mi je najbolje da idem od kanjona Derevente (odnosno glavnog puta koji ide kroz Rastište) prema Zaovinama? Da li je najbolje da idem čak do Predovog krsta pa pomenutim makadamima?

U zaseoku Rastište sela Rastište (malo na istok od crkve) na karti su ucrtane neke ruševine. Da li možda znaš šta je to?

Da li je problem naći smeštaj u okolini Predovog krsta? Možda nam je bolje da se na kraju stacioniramo tamo na dva-tri dana, umesto da toliko puta vozimo od Zaovina i nazad?

Video sam već u opisima nekih tura da se na Zborište može ispeti bajsevima, ali visinski profil koji sam uradio mi izgleda dosta nazubljeno. Koliko je taj uspon zaista naporan, i kakav je kvalitet puta?
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Post by bluealek »

Da, Rastište je baš duboko u rupi (jedva nešto iznad nivoa Perućačkog jezera) i od Banjske stene je najlogičnije da potražiš prečicu do Zaovina baš tuda kuda si pretpostavio, preko Košarišta, jer je u pitanju lepa visoravan prekrivena pretežno četinarskom šumom po kojoj ima dosta šumskih puteljaka. Na kraju se samo spustiš niz Konjsku reku i tu si.

Što se tiče optimalnog puta od kanjona Dervente (odnosno Rastišta) ka Zaovinama, svakako mislim da će najbolja varijanta biti preko Predovog Krsta, jer svaka druga em što predstavlja previše negostoljubiv teren za bajseve, em bi nagibi bili isuviše veliki da bi se moglo pedalirati. I ovo je mestimično vrlo jak nagib, ali još uvek u granicama podnošljivog za nas amatere. Možda deluje naizgled zaobilazno, ali pokušaj da improvizuješ neki drugi put u ovom slučaju bi se sigurno izrodio u "preko preče, naokolo bliže" :) .

Ta ruševina u Rastištu što je ucrtana na karti mi je zaista promakla, ne mogu da se setim da sam obratio pažnju, tako da ne znam šta je.

Što se tiče Zborišta, recimo da je početak uspona, čim se odvojih od asfalta koji vodi od Mitrovca ka Zaovinskom jezeru, vrlo jak, i sam završni deo uspona na Zborište, dok je ostatak znatno lakši. U zavisnosti od kondicije, moguće je da ćete neke parčiće tog puta da gurate, ali ipak bih rekao da nije ništa ekstremno. Kvalitet puteva je odličan, domoroci uveliko švrljaju unaokolo običnim kolima.
Post Reply