Hej
Da dodam na ono sto sam pisao i jednu cinjenicu
Neki dan krenoh iz Novoga Sada, i na onoj krivini na izlaski iz Karlovaca, ne znam sta mi bi, al skrenuh ja levo ka Z.stanici Karlovacki Vinogradi.
Ima tamo onaj drum pored pruge, i ide sve do Cortanovci Dunav stanice (i vikend naselja)
Posle onih nekih objekata na reci(magacini,sljunkare) makadam prestaje i nastavlja se solidan "letnji put"
tu i tamo ima podporu od tucanika, ale ne svuda. Ume malo i da bude grbav, a tu i tamo koja barica.
Standardno FG klizavo blato u njima.
Uglavnom prati on prugu sve vreme, uz 2-3 kratka penjanja na brdasce, ili kroz sumicu,
i izbija pred sam pruzni rpelaz pred stanicom Cortanovci Dunav.
Odatle se dalje pored pruge nastavlja put, i krenog njime da vidim gde ce me odvesti,
al poce malo da se spusta i odjedom debela kaljuga celom sirinom - nisam mogo proci.
Okrenem nazad i spustim se dole do Dunava, pa ka Kozarici. Treba tamo da ima put, ili bar staza
koja prelazi prugu i penje se na brdo iznad zeleznickog tunela.
Kod Kozarice nastavim pravo paralelno sa prugom, al zavrsih u encijem dvoristu.
Vratim se malkice nazad i ti vidim ide put ka pruzi strmo gore, a onda pravo kroz maleni tunel od cigala ispod pruge,
i izadje na drugu stranu.
I uglavnom samo tim putem dalje i kasnije izlazi na jeedan put, ko da je onaj sto sam u pocetku hteo pratiti.
Uglavnom za Cortanovce je tu levo, pa uzbrdo malo, i za cas izbih na neke kuce/vikendice.
U jednom mometu izbijam na solidan makadam, svez. Zavrce on za brdo gore levo, i uputih se njime.
Posle malo vikendica makadam se zavrsava i pocinje losiji letnji put koji podno grebena nastavlja dalje istocno ka Beski.
Dakle to je ona varijanta koja izbija na put od Beske ka Dunavu, i dalje produzuje grebenom, il tik ispod njega ka istoku.
Okrenem tu nazad i vratim se tim makadamom i on vodi direkt u selo, i kada se izadje na asfalt, i jos malo,
moze levo da se skrene ka zeleznickoj stanici Cortanovci, ili desno ka centru Cortanovaca, i dalje asfaltom za Besku, ili gore na Banstol.
Ovaj prolazak je sasvim solidan, daleko od neke kozije stazice kako sam je zamisljao, u nedostaku informacija kako od zivog sveta tako i od mapa.
Cak i natovaren bisagama bicikl uz malo avanture moze proci. Jungle obilaznica pentranja na Banstol, pa spustanja u Cortanovce
Pa ako neko krene tuda, samo pravo pored pruge, onda preko pruznog rpelaza i dole na Dunav, pa na Kozaricu,
i kad se prodje livada i izvor jos malo dalje se konkretno odvaja put u desno ka gore, mada na prvi pogled izgleda kao put to necije vikendice,
ipak izlazi na taj tunel-prolaz ispod pruge i pored jos jednog izvora vodi ka Cortanovcima, ako se skrene levo kada se naidje na taj drugi put koji ide paralelno sa prugom (sigurno moze sve vreme paralelno sa prugom, bez skretanja i spustanja ka Dunavu)
Pozzz