Velikosrpska centralistička tura
Beograd - Topola - Kragujevac - Kraljevo - Jošanička banja - Kopaonik - Studenica - Ivanjica -
Prilike - Katići - Nova Varoš - Zlatar - Zlatibor - Požega - Divčibare - Valjevo - Ub - Beograd


Tekst i fotografije: Dragan Stanković - Stanke
Za sajt priredio: Jone


Neki novinar je rekao da jedna fotografija može bolje da predstavi temu nego stotinu reči dobrog govornika. Svi znamo šta znači jedan primer, a pogotovo vlastito iskustvo za predstavljanje bilo kakvog događaja. Stoga sam odlučio da, iako je u meni doživljaj duboko urezan, u nedostatku finih detalja i dešavanja priču prepustim slici, a manje reči; tek da označim mesto ili pravac kretanja. Dakle, ponovimo to zajedno: ojha!

 

Dan kada smo Dušica Jojić i ja pošli na akciju bio je lep i tih, i obećavao je prijatnu vožnju do prvog bivaka. Avaj, već kod Avale je Dušici pukao desni klipser, i ja sam se vratio po drugi. Da sam tada pretpostavljao da ce pući i levi poneo bih i rezervu, ali nikada pre nije se to desilo; srećom na tome se i završila priča sa defektima.

Pošli smo u rano popodne poslednjeg radnog dana u nedelji, ali su defekt i vraćanje za dva sata skratili prvu ciljanu razdaljinu. Sumrak nas je sustigao kod geografskog centra Srbije, petnaestak km iza Topole, gde smo na jednoj lepoj livadi, podalje od kragujevačkog puta, zakonačili u šatoru.

Jutro je osvanulo predivno, pa smo odmorni započeli uspon na Svetinju, najduži uspon i najviši prevoj na putu do Kragujevca. Odatle iz sliva Lepenice, preko Kotlenika i pored reke Gruže, dolazimo u Kraljevo i razgledamo manastir Žiču, zadužbinu kralja Stefana. U međuvremenu se nebo natuštilo te pronađosmo spas u šatoru, u blizini Mataruške banje. Naredno jutro je osvanulo sa kišom ali sunce je uskoro rasteralo oblake, i pođosmo osokoljeni uz Ibar. Tu negde puče i levi klipser. Srećom, na putu gde se Ibar probija izmedju Stolova i Čemernog, nije sve bilo čemerno. Neposredno posle defekta na magistrali naiđosmo na servisnu radionicu, u kojoj je majstor uspešno zavario klipser.

U manastiru Studenica

Dolinom jorgovana (jorgovani su, kažu, dočekali i princezu Jelenu Anžujsku), pokraj utvrđenog grada Maglića (vizantijske odbrane od Latina) i spomenika srpskom ratniku na večitoj straži (gleda niz Ibar - behu druga vremena), stižemo do Jošaničke banje. A tamo: banja! Vrela voda i hladna voda, jedna pokraj druge, a neko je tu i kadu doneo, pa vodu mešaj i uživaj! Pred uspon od 24km, rešismo da tu konačimo.

Maglić

Kupanje u Jošaničkoj banji

Uspon na Kopaonik sa prtljagom nije bio vesela priča. Kad se savladaju serpentine, na oko pola puta, namernike čeka okrepljenje na izvoru koji podigoše i urediše graditelji tog puta. Posle okrepljenja lakše se diše, i eto nas u Konacima. Smestili smo se u planinarski dom Kopaonik. Rtanj je, posle požara, bio tek u temeljima. Do večeri smo peške obišli okolne vrhove, i u sumrak bacismo pogled prema Kosovu sa Pančićevog vrha. Smrklo se. Ali sutradan, sa poznanicima-biciklistima koje smo zatekli gore (Boban Jovanović, Siniša, Obrad Perić, Dragan Sebrek), napravili smo vožnje do Brzeća i ponovo do Baljevca, na magistrali. Na Kopaoniku je bilo i lepih šetnji i večernjih druženja, pa i kupanja u bazenu.

  

Kamp

 

Ka vrhu Kopaonika

Sledećeg dana smo sa Kopaonika krenuli u posetu manastiru Studenica, zadužbinu velikog župana Nemanje. I tu smo sreli bicikliste: Sašu, njegovog druga i devojku iz Holandije. Oni su putovali po manastirima. Dokle li su stigli? Rastali smo se sa njima kod izvorske vode, ispred manastirskih zidina. Oni odoše nizvodno, mi makadamskim putem kretosmo kroz fantastičnu šumovitu dolinu kojom protiče Studenica, pokraj isposnice svetog Save visoko u steni, i dalje, šumskim putem do sela Mlanča.

Kopaonički vidici

Na putu ka Ivanjici

Smešteno u prelepom ambijentu, na sastavu dve reke, ispraća nas dalje radoznalim pogledima. Od sela je put makadamski do raskrsnice Ivanjica - Gradac. Odatle do Ivanjice put je u izgradnji - red makadama, red asfalta - uglavnom u okolini mostova preko pritoka Studenice. Uporno se uzdiže do prevoja Tičar, iznad Ivanjice. Kraj je bogat vodom, pa i tu na prevoju, ukraj puta je spomen česma uz jezero Tičar, pravo osveženje posle uspona i lep pogled sa vidikovca na put kojim smo došli. Spust u Ivanjicu je zaslužena nagrada (kao i uvek).

gore:na Zlatiboru
dole: prizori sa Divčibara

Ivanjica je prelepo mesto, ali pomenimo ovde samo hidrocentralu na Moravici, sa početka veka. Izgradio ju je, kao i kameni most u centru grada, Pavle Čubrić - Čubra, čovek kome su posle I Svetskog rata sve oduzeli i ostavili ga da umre u bedi. Među prvima u Srbiji je svojim zemljacima upalio sijalicu. Jesu li oni njemu sveću? (Kažu, sarađivao je sa okupatorom).

Satelitska stanica u Prilikama

Od Prilika do Ivanjice je devet kilometara. I obrnuto. Odatle smo krenuli uzbrdo prema Katićima, i ubrzo naišli na kaptažu izvorske vode: prilički Kiseljak! Divna mineralna voda, pristup je slobodan iako je izvor ograđen. Voda se u blizini flašira i distribuira dalje.

Kolovoz je nadalje od dobrog asfalta, i na kraju uspona biva jasno i zašto. Na vrhu je izgrađen lep hotel uklopljen u ambijent, u uslovima vazdušne banje i očuvane prirode.

Nedaleko na toj visoravni su Katići, selo u kome se mogu videti krovovi pokriveni pločastim kamenom. U pozadini se vidi Mučanj, koji dominira horizontom. Mučanj je na vrhu zaravnjen kao Ostrovica na Rudniku, i za svetog Iliju tu je narodni sabor.

Dalje idemo putem u izgradnji, dobro uvaljanim tucanikom. Obilazimo oko Mučnja i pre sela Močioce okrepismo se na izvoru, podno šume sađenih četinara. Ceo krajolik, sve do Jasenova, pošumljen je četinarima. Od Jasenova nailazimo na dobar asfalt i lep pogled na Zlatarsko jezero, koje napajaju reke Uvac, Vapa i Tisovica. Napuštamo jezero i Kokin Brod, i magistralnim putem stižemo u Novu Varoš. Odlučujemo se za konak na Zlataru, u blizini hotela "Panorama". A panorama zaista jeste. Izvanredna. To je ujedno i naša najjužnija tačka na ovoj akciji.

Spremamo se za povratak. Pravac Zlatibor. Na Kraljevim vodama susrećemo poznate likove: Milana i Ljubicu Anđelković. Bicikle su ostavili u hotelu. Rastajemo se sa njima i do mraka stižemo do Čestobrodice. Tu zanoćismo u dolini Skrapeža, između pruge i puta.

Uspon na Divčibare ostaje za sutrašnji dan. Na Divčibare stižemo preko Tometinog polja. I eto i tu poznatog čoveka: biciklista bez svog bicikla "Mercier" - Milorad Andrić, srcolomac i muzičar! Smeštamo se u planinarski dom Magleš i odlazimo na druženje kod Miće, pred njegovu vikendicu.

Poslednja etapa je pred nama: preko Valjeva i Uba idemo ka Beogradu. Negde ispred Stublina dočekuje nas tabla - oznaka ulaska u područje našeg grada. Srećno stižemo u Beograd. Eto, jedina dva defekta behu klipseri, i levi i desni. Ali verujte, nije bilo vredno pomena - sve bejaše kao u priči i slici. Čarobno. I ponovljivo! Vrlo rado.

... i eto nas kod kuće

 

Dragan Stanković,
maj 2000.