freebikinglogo
linklajsna
gornja

Vodopad Prskalo
N 43° 59.773 E 021° 42.738
780 mnv

Preuzeti .gpx fajl lokaliteta (.zip)

Posetite stranicu ovog keša na geocaching.com


Прикажи већу мапу 

Keš se nalazi u rupi sa leve strane vodopada Prskalo, u dolini reke Nekudovo na Kučajskim planinama u istočnoj Srbiji. Prskalo je jedna od najneobičnijih prirodnih pojava na Kučaju, kupasta formacija sagrađena od bigrenih naslaga koje je tokom vekova nataložila voda, koja teče uskim kanalićem po samom vrhu i survava se sa najisturenije ivice.

Kako stići?
Do mesta Resavica možete stići asfaltnim putem od Despotovca, preko Dvorišta i Stenjevca, rastojanje je oko 25 km. Na samom izlazu iz Resavice videćete putokaz koji vas upućuje prema dolinama reke Resavice i Valkaluciju, pokazujući da skrenete levo na makadamski put. Pratite taj makadam narednih 17 km i videćete sa desne strane puta, nekih dvadesetak metara iznad puta, vodopad Prskalo (sa druge strane reke Nekudovo. Na polovini ovog rastojanja odvaja se put levo dalje uz Resavicu. Vi držite desno, odnosno produžavate pravo. Na samom putu ispod Prskala imate putokaz koji pokazuje ka vodopadu. S obzirom da je makadam kvalitetan, do ove tačke možete da stignete i putničkim automobilom, a terenskim vozilom možete da pregazite reku i da se popnete do samog vodopada.

Samo okruženje vodopada je izuzetno mirno i lepo, utonulo u bujno zelenilo, daleko od bilo kakvih urbanih sadržaja. Levo od vodopada napravljen je drveni stočić sa klupicama, tako da je ovo mesto idealno i za kampovanje. U neposrednoj blizini, još 6 km uzvodno, nailazite na lovište Valkaluci (i istoimeni lovački dom) smešteno u izuzetan prirodni ambijent mešovitih šuma i prostranih livada, tvoreći jedno od najživopisnijih prirodnih okruženja na prostoru Kučajskih planina.

Keš se nalazi u maloj cilindričnoj metalnoj kutiji sa Freebiking nalepnicom, a u kutiji ćete naći papiriće na kojima možete da upišete posetu i vaše komentare. Rupa u kojoj je keš smešten nalazi se sa leve strane vodopada i lako ćete je uočiti, s obzirom da je reč o najvećoj šupljini u okruženju. Obratite pažnju pri vraćanju keša na svoje mesto da ga smestite s desne strane šupljine, kako ne bi skliznuo u duboki uzani tunel koji se nalazi na levoj strani. Izvestite o ovom nalazu na odgovarajućoj stranici na www.geocaching com (keš će uskoro tamo biti zvanično publikovan), apošaljite informaciju i nama kako bismo na ovu stranicu upisali vaše utiske i komentare.

Fotografije

Prskalo sa puta
Prskalo sa puta

Postavljanje keša
Postavljanje keša

Spram Sunca
Spram Sunca

 

Prskalo iz profila
Prskalo iz profila

donja


© freebiking 2008

Freebiking home